Lytting
-Den usynlige kunstart
Foredrag med lytte-veiledning
Har du noen gang følt deg overveldet av lydene rundt deg?
Bakgrunnsmusikk i butikker og hjem, mobillyder, trafikkstøy, reklame jingles og bannere, neonskilt og lyd fra headsett brukt for å skjerme oss mot alle andres lyd. Vi bruker millioner på å lære oss mindfullness meditasjon og avspenning samtidig som vi gradvis fyller opp våre omgivelser med et tett teppe av lyd og distraksjoner.
Lytting handler i bunn og grunn om evnen til å fokusere. Forskjellen på å høre og å lytte går nettopp ved denne evnen: Å høre er en automatisk respons som skjer i møtet mellom lydbølger og hørselsorganer. Å lytte, derimot, medfører å forholde seg aktivt og med et intendert fokus til de lyd-inntrykkene vi mottar, det krever altså en evne til bevisst fokusering.
Evnen til å fokusere på noe over lengre tid er ikke noe vi er født med, det er en tilegnet evne, en evne som settes stadig mer på prøve i dagens samfunn. For å skjerme oss mot våre daglige lydomgivelser benytter de fleste av oss seg av ulike mentale "filtre" for å unngå å bli overveldet. Disse filtrene fortsetter deretter å påvirke oss når vi lytter og sanser.
Å LYTTE
I dette foredraget får du vite mer om det som foregår når vi lytter: om hvordan hjernen vår forholder seg til og organiserer lyd-inntrykkene den mottar, hvordan vi alle har hver vår unike måte å lytte til musikk på, en såkalt default- lyttemodus og hvordan vi har mulighet til å påvirke denne. Siste men ikke minst: hvordan dét å endre vårt lytte-fokus kan påvirke vår opplevelse av hva vi hører.
PRAKTISK INFORMASJON
Foredraget inneholder bl.a. veiledning inn i flere ulike musikalske landskap, og guidede lytteøvelser hvor publikum får oppmerksomheten rettet mot ulike elementer i musikken og i sine egne lytterinnstillinger. Alle foredrag fremføres med lyd-eksempler og krever avspillerutstyr og projektor.